ΚΗΛΕΣ
Με τον όρο Κήλη, αναφερόμαστε στην πρόπτωση ενός οργάνου, έξω από την κοιλότητα που βρίσκεται φυσιολογικά, δια μέσου μιας φυσιολογικής ή επίκτητης οπής του κοιλιακού τοιχώματος. Συχνότερα εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα, στον ομφαλό και σε τομές από παλαιότερες επεμβάσεις. Η αντιμετώπιση της κήλης των ενηλίκων είναι πάντα χειρουργική.
Βουβωνοκήλη
Μηροκήλη
Ομφαλοκήλη
Επιγαστρική κήλη
Κοιλιοκήλη
Μετεγχειρητική κήλη
Άλλα είδη κήλης
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Με τον όρο Λαπαροσκοπική χειρουργική, αναφερόμαστε στη σύγχρονη χειρουργική τεχνική, που πραγματοποιείται μέσα από μικρές τομές (0,3 – 1,5 cm) στην κοιλιά και στην πύελο. Τούτο γίνεται εφικτό με την χρήση ειδικών εργαλείων και σύστημα συσκευής βιντεοκάμερας - μόνιτορ. Η λαπαροσκοπική τεχνική εξελίσσεται συνεχώς. Στις μέρες μας η λαπαροσκοπική χειρουργική εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ασθενών, εφόσον βέβαια δεν υπάρχουν άλλες σημαντικές ασθένειες που να το απαγορεύουν. Λαπαροσκοπικά πραγματοποιούνται πολλά είδη επεμβάσεων με συχνότερες τις παρακάτω:
Χολοκυστεκτομή
Σκωληκοειδεκτομή
Αποκατάσταση κήλης
Βιοψία ενδοκοιλιακού οργάνου
Συμφυσιόληση
Διάτρηση στομάχου
Γυναικολογικές παθήσεις (ενδομητρίωση, ινομυώματα, κύστεις κλπ)
Διαγνωστική και θεραπευτική λαπαροσκόπηση στον οξύ κοιλιακό πόνο
Διαγνωστική και θεραπευτική λαπαροσκόπηση στον χρόνιο κοιλιακό πόνο
ΟΡΘΟΠΡΩΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Με τον όρο Ορθοπρωκτική χειρουργική, αναφερόμαστε στη χειρουργική τεχνική, που πραγματοποιείται στον ορθοπρωκτικό σωλήνα και στην περιπρωκτική χώρα. Το ορθό είναι το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου που καταλήγει στον πρωκτό, από όπου το έντερο αποβάλει το περιεχόμενό του. Ο πρωκτός περιβάλλεται από ένα σύμπλεγμα μυών που εξασφαλίζουν ελεγχόμενη κένωση στερεών, υγρών και αερίων από το έντερο. Οι περισσότερες παθήσεις είναι καλοήθεις, αλλά ταλαιπωρούν τους πάσχοντες με έντονη συμπτωματολογία. Η κάθε χειρουργική επέμβαση στην πρωκτική χώρα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένη και αποτελεσματική, γιατί η περιοχή αυτή δεν δέχεται πολλές παρεμβάσεις. Συχνότερες παθήσεις είναι οι παρακάτω:
Καλοήθεις παθήσεις πρωκτού:
Αιμορροϊδοπάθεια
Περιεδρικό απόστημα
Συρίγγια πρωκτού
Ραγάς δακτυλίου
Πρόπτωση ορθού
Πολύποδες πρωκτού
Πρωκταλγία (περινεϊκός πόνος)
Πρωκτικός κνησμός
Κονδυλώματα
Κύστη κόκκυγος
Κακοήθεις παθήσεις πρωκτού:
Καρκίνος πρωκτού
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Με τον όρο Ογκολογική χειρουργική, αναφερόμαστε στη χειρουργική τεχνική που πραγματοποιείται για την αφαίρεση όγκων, κυρίως κακοήθων (καρκινικών).
Με τον όρο κακοήθεια, αναφερόμαστε στους όγκους των οποίων τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται χωρίς κανένα έλεγχο από τον οργανισμό, όπως γίνεται με τα φυσιολογικά κύτταρα, διηθούν παρακειμένους ιστούς και δίνουν μεταστάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος. Στις ογκολογικές παθήσεις οι χρησιμοποιούμενοι όροι: καρκίνος, νεόπλασμα, κακοήθεια, εξαλλαγή, μάζα έχουν παραπλήσια έννοια.
Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου απαιτεί ειδικά θεραπευτικά και χειρουργικά πρωτόκολλα.
Η κάθε περίπτωση του ασθενούς πρέπει αναλύεται και να εξατομικεύεται στα πλαίσια Ογκολογικού συμβουλίου.
Το Ογκολογικό συμβούλιο αποτελούμενο από Χειρουργό, Παθολόγο-Ογκολόγο, Γαστρεντερολόγο, Ακτινολόγο, Ακτινοθεραπευτή και Παθολογοανατόμο, μπορεί να πάρει τις καλύτερες αποφάσεις για την θεραπεία, τόσο στο σχεδιασμό της επέμβασης, όσο και στη συνολική θεραπεία του ασθενή…